lunes, 23 de marzo de 2015

Aspasia de Milet

Aspasia de Milet va ser una dona grega que va viure al segle V, va estar unida a Pèricles des d'aproximadament l'any 445 fins a la mort d'est en 429. Va ser mestra de retòrica i va tenir una gran influència en la vida cultural i política d'Atenes. Va ser una dona molt bella i intel·ligent, va tenir un gran poder i va despertar l'admiració i el respecte de filòsofs, artistes i il·lustres demòcrates, així com l'hostilitat dels sectors més reaccionaris de la societat atenesa.

La vida de Aspasia de Milet ve enboltada misteri. Es desconeixen tant la data del seu naixement com la de la seva mort, i solament es tenen notícies fiables de la seva vida en el període comprès entre la seva unió amb Pèricles i la mort de Lisicles, el seu segon marit. D'això es dedueix que la seva vida pública va mantenir interès solament mentre va durar la seva convivència amb aquests dos homes poderosos. Poc sabem de la seva vida anterior a la seva unió amb Pèricles.



Pericles
Aspasia de Mileto
Aspasia va marchar cap Atenes i allí va conéixer a Pericles líder del partit democràtic i que des de l'any 461 era la màxima autoritat política d'Atenes. Pèricles i Aspasia es van enamorar *perdidamente i van ser amants durant diversos anys, fins que finalment Pèricles es va divorciar de la seva dona, amb la qual tenia dos fills, i va passar a viure *publicamente el seu amor amb *Aspasia. Fins i tot van contreure matrimoni, la qual cosa era insòlit doncs la tradició impedia als ciutadans atenesos casar-se amb dones estrangeres.


Discurso de Pericles en defensa de la democàcia: 

No hay comentarios:

Publicar un comentario