martes, 10 de febrero de 2015

Família i Matrimoni


La família

La família és una unitat de caràcter civil i religiós , que procedeix d'un sistema social més ampli denominat *gens. És una organització patriarcal. El pater familias té poders gairebé absoluts sobre la resta dels membres. És obligatori el dret a la ciutadania per tenir una família.

El pater familias CARACTERÍSTIQUES:Sota la seva autoritat estava la seva esposa, els fills, parents, esclaus, *libertos i clients. Té poder religiós: és el sacerdot del culte familiar.

Té poder jurídic: *matrimonium *cum *manu, pàtria *potestas, *ius *patronatus.
Té poder econòmic. El patrimoni familiar, el dot de la dona, *pertencen exclusivament a ell.
Pare de família denominem a qui ostenta el domini de la casa i se li dóna aquest nom amb tota justícia, encara que no tingui cap fill, perquè amb aquest nom no designem només la seva persona, sinó també el seu dret.


El matrimoni romà

CARACTERÍSTIQUES:

La solteria no era un estat civil considerat socialment, el més habitual era contreure matrimoni.
Les finalitats del matrimoni eren: Accedir a un dot. Tenir fills legítims.

REQUISITS:

Posseir el *ius *connubi, capacitat legal per contreure matrimoni que només els ciutadans romans tenien. Haver aconseguit la majoria d'edat: 14 anys els homes i 12 anys les dones. Tenir el consentiment patern.

MATRIMONI *CUM MANU:

La dona passava a formar part de la família del marit, quedant supeditada a la seva autoritat.



lunes, 9 de febrero de 2015

Breve história de Grécia



LA ETAPAS EN LA HISTORIA DE GRECIA ANTIGUA



Etapa Micènica: 

Els grecs donaven el nom de *pelasgos als primers habitants del seu país. Aquests llauraven la terra i se'ls atribueixo la fundació de les més antigues poblacions. A finalitats del segle XV a. de C. es produeix una civilització de pobles més civilitzats que parlen un dialecte indoeuropeu, és a dir emparentat amb els idiomes que avui es parlen a Europa. Les inscripcions egípcies i els poemes homèrics criden a aquests pobles *aqueos i són antecessors dels Hel·lens.


Etapa fosca:

Entre el segle XIII i el XII a. de C., es van produir grans moviments de pobles en el Mediterrani oriental, des de la península grega fins a l'Àsia Menor. Cap al 1150 a. de C., va entrar en la Grècia continental un poble que ja parlava la llengua grega: els *dorios. Eren de caràcter guerrer i coneixien les armes de ferro, més forts que les de bronze.



La Civilització *Minoica o *Cretense

Es va desenvolupar a les illes de Creta, al sud de Grècia, entre els anys 3 000 i 200 a. de C.
Aquesta cultura *pre-hel·lènica, és coneguda també com Egea, *Cretense o *Minoica. Aquesta última denominació es va deure a *Minos, el llegendari rei mitològic qui forjo la grandesa de Creta.
Els seus habitants van ser ja tipificats en els jeroglífics egipcis amb la denominació de *Kafti, la traducció de la qual significaria home de les illes.
L'Illa de Creta es constitueixo en aquesta època com a centre polític i cultural mes important del Mar *Egeu.

Mapa Civilizacion Minoica Cretense

martes, 3 de febrero de 2015

EMERITA AUGUSTA

                   EMÉRITA AUGUSTA:

Nombre del fundador y motivo: Fué fundada por Octavo Augusto para los soldados eméritos licenciados del ejército Romano. 



Plano de la ciudad

Edificios principales:

TEATRO:Fue construido fuera de las murallas de la ciudad. Hecho para 6.000 espectadores se accedía por trece puertas que comunicaban con el interior; está dividido en tres zonas como en el anfiteatro: imamedia y summa cavea.



Teatro romano 




















ANFITEATRO: Fué inaugurado en el 8 a. C. Está hecho para que quepan 15.000 personas divididos en tres zonas igual que en el teatro.









Planta  del Anfiteatro de Itálica




TEMPLO: Edificio perteneciente al foro municipal de la ciudad. Es uno de los pocos de la época que és religioso que se conserva en buen  estado. A pesar de su nombre, erróneamente asignado en su descubrimiento, el edificio estaba dedicado al culto imperial. Su construcción és de finales del siglo 1 a.C. o principios del 1 d.C., en la época augústea.





Templo de Diana 



ACUEDUCTO: La conducción íba desde el pantano de Proserpina hasta la ciudad, teniendo que atravesar el acudeucto de San Lázaro, la depersión del río Albarregas. Toda la obra es un portento de ingeniería, desde la presa hasta la conducción subterranea, pasando por el conjunto elevado de arquerías, el sector más conocido y que le da nombre. 




Acueducto de los Milagros






 






 
PUENTE: Se puede considerar, de algún modo, como el origen de la ciudad y, en todo caso, el que marca su trazado siendo prolongación de una de las arterias principales de la colonia, el Decumanus Maximus.



Puente romano 


EMBALSE DE PROSERPINA: Se alimenta del agua de la lluvia y del agua de los arroyos de Las Adelfas y Las Pardillas. Los orígenes son romanos, pero con el paso del tiempo ha sufrido varias remodelaciones.



Embalse de Proserpina 



CIRCO: Con sus más de 400 m. de longitud y 100 m. de anchura era el mayor de los edificios de espectáculos de la ciudad y, junto con el anfiteatro, era el que gozaba de los favores de un público más dado a emociones fuertes que a cultas obras teatrales.



Cronologia calendario

El calendari romà antic: els origens i característiques:

Els orígens de les versions més antigues del calendari romà encara estan sota una fervent disputa entre els escolars especialitzats en el tema. Si bé l'especulació és molt gran, a l'últim segle gràcies a l'avanç de l'antropologia, l'estudi històric i l'etnografia es van poder deixar en clar diversos aspectes que fins a fa poques dècades enrere eren una miqueta ambigus o totalment desconeguts.
Els romans prenen part del seu calendari del grec. Al principi est consistia de 304 dies els quals conformaven els 10 mesos totals del calendari més primitiu, aquests mesos eren: *Martius 31 dies, *Aprilis 30 dies, *Maius 31 dies, *Iunius 30 dies, *Quintilis 31 dies, *Sextilis 30 dies, *September 31 dies, *October 30 dies, *November 31 dies, *December 30 dies.


Divisió dels anys.

Segons la tradició romana el sistema del calendari es va deure a Ròmul i constava de 10 mesos, quatre de 31 dies i sis de 30, en total 304 dies. Encara que potser la major diferència amb l'actualitat era que l'any començava l'1 de març.

*Martivs: en honor a Mart, pare dels fundadors de Roma, Ròmul i Remo,
*Aprilis: possiblement consagrat a Venus, *Apru en etrusc.
*Maivs: alguns afirmen que estava dedicat a la deessa Maya, mentre uns altres l'hi adjudiquen a venerar als avantpassats, els *Maiores.
*Ivnivs: consagrat a Juno.
*Qvintilis: cridat així per ser el cinquè mes. A la mort de Julio César va passar a cridar-se *Ivlivs en el seu honor, per ser el mes del seu naixement.
*Sextilis: mes sisè. Es va dedicar posteriorment a *Octavio Augusto i va rebre el nom de *Avgvstvs.
*September: mes setè
*October: mes vuitè
*November: mes novè
*December: mes desè
Aquest calendari, massa curt es va usar fins a les reformes realitzades pel rei *Numa *Pompilio que va afegir a la desena ja existent, dos mesos nous:
*Ianvarivs: en honor a *Jano.
*Febrvarivs: dedicat a *Februo (més conegut pel nom de Plutó), déu de les cerimònies de purificació que es duien a terme en aquest mes.
Les setmanes.

No hi havia un concepte de setmana com la coneixem actualment, al principi s'utilitzaven una espècie de setmana de 8 dies -basada en la setmana "mercantil" etrusca-. 7 dies hàbils de treball i un vuitè dia de "negocis". Aquest vuitè dia era més aviat festiu i de descans. La gent ho utilitzava per a les seves tasques personals i generalment altres activitats recreatives. Si bé es va tractar d'implementar una setmana de 7 dies al llarg de l'Imperi mai es va aconseguir dur a terme o imposar el seu ús de manera regular. Va ser fins a *Constantino en el 321 DC, que inspirat en la divisió dels dies del calendaris Hebreu, es va imposar una setmana de set dies. 

Divisió del mes.

*Mesos: *Januarius, *Februarius, *Martius, *Aprilis, *Maius, *Junius, *Quintilis, *Sextilis, *September, *October, *November, *December.

Hi havia tres tipus de dies especials que s'utilitzaven per classificar els diferents períodes del mes:
Els *kalendae, els dies *Nonas i els *Idus.
Els *pridie: Aquests dies eren els dies abans dels dies especials.


Distribución de los días a lo largo del año
   Meses de 31 días  Meses de 29 días Meses de 28 días
        Martius, Maius, Quintilis,
   Octobris
Aprilis, Iunonius, Sextilis,
Septembris, Novembris,
Decembris, Januarius
Februarius
DíaNombres en Latín (nonas = nones, idus = ides)
1KalendasKalendasKalendas
2
Ante Diem VI Nones
Ante Diem IV Nones
Ante Diem IV Nones
3
Ante Diem V Nones
Ante Diem III Nones
Ante Diem III Nones
4
Ante Diem IV Nones
Pridie Nones
Pridie Nones
5
Ante Diem III Nones
NONASNONAS
6
Pridie Nones
Ante Diem VIII Ides
Ante Diem VIII Ides
7NONAS
Ante Diem VII Ides
Ante Diem VII Ides
8
Ante Diem VIII Ides
Ante Diem VI Ides
Ante Diem VI Ides
9
Ante Diem VII Ides
Ante Diem V Ides
Ante Diem V Ides
10
Ante Diem VI Ides
Ante Diem IV Ides
Ante Diem IV Ides
11
Ante Diem V Ides
Ante Diem III Ides
Ante Diem III Ides
12
Ante Diem IV Ides
Pridie Ides
Pridie Ides
13
Ante Diem III Ides
IDUSIDUS
14
Pridie Ides
Ante Diem XVII Kalends
Ante Diem XVI Kalends
15IDUS
Ante Diem XVI Kalends
Ante Diem XV Kalends
16
Ante Diem XVII Kalends
Ante Diem XV Kalends
Ante Diem XIV Kalends
17
Ante Diem XVI Kalends
Ante Diem XIV Kalends
Ante Diem XIII Kalends
18
Ante Diem XV Kalends
Ante Diem XIII Kalends
Ante Diem XII Kalends
19
Ante Diem XIV Kalends
Ante Diem XII Kalends
Ante Diem XI Kalends
20
Ante Diem XIII Kalends
Ante Diem XI Kalends
Ante Diem X Kalends
21
Ante Diem XII Kalends
Ante Diem X Kalends
Ante Diem IX Kalends
22
Ante Diem XI Kalends
Ante Diem IX Kalends
Ante Diem VIII Kalends
23
Ante Diem X Kalends
Ante Diem VIII Kalends
Ante Diem VII Kalends
24
Ante Diem IX Kalends
Ante Diem VII Kalends
Ante Diem VI Kalends
25
Ante Diem VIII Kalends
Ante Diem VI Kalends
Ante Diem V Kalends
26
Ante Diem VII Kalends
Ante Diem V Kalends
Ante Diem IV Kalends
27
Ante Diem VI Kalends
Ante Diem IV Kalends
Ante Diem III Kalends
28
Ante Diem V Kalends
Ante Diem III Kalends
Pridie Kalends
29
Ante Diem IV Kalends
Pridie Kalends
30
Ante Diem III Kalends
31
Pridie Kalends



El calendari primitiu.

Els romans prenen part del seu calendari del grec. Al principi est consistia de 304 dies els quals conformaven els 10 mesos totals del calendari més primitiu, aquests mesos eren: *Martius 31 dies, *Aprilis 30 dies, *Maius 31 dies, *Iunius 30 dies, *Quintilis 31 dies, *Sextilis 30 dies, *September 31 dies, *October 30 dies, *November 31 dies, *December 30 dies. En particular aquesta versió del calendari romà era pràcticament un calendari exclusivament lunar, completament regit pels períodes de la Lluna. Podem notar que al calendari a Març, *Martius, era el mes que donava principi a l'any ja que aquí ocorre el *equinoccio de primavera.


Dies i hores.


Els dies es dividien en 24 hores, de les quals 12 marcaven el dia i altres 12 la nit. Si ben això pot reflectir una semblança amb la manera actual de mesurar els dies, el procés era molt diferent. Les hores eren variables és a dir, que cada hora tenia el seu lloc en el dia i variava si el dia era més curt o més llarg. El començament del dia es donava amb la sortida del Sol i el final del dia arribava amb la següent sortida del Sol. Com tots sabem, els dies, referint-nos als moments de llum i Sol, poden ser més llargs depenent de l'estació de l'any.




Invierno
Hora
Desde
Hasta
I. prima
7:33
8:17
II. secunda
8:17
9:02
III. tertia
9:02
9:46
IV. quarta
9:46
10:31
V. quinta
10:31
11:15
VI sexta
11:15
12:00
VII. septima
12:00
12:44
VIII. octava
12:44
13:29
IX nona
13:29
14:13
X. decima
14:13
14:58
XI. undecima
14:58
15:42
XII duodecima
15:42
16:27
Verano
Hora
Desde
Hasta
I. prima
4:27
5:42
II. secunda
5:42
6:58
III. tertia
6:58
8:13
IV. quarta
8:13
9:29
V. quinta
9:29
10:44
VI sexta
10:44
12:00
VII. septima
12:00
13:15
VIII. octava
13:15
14:31
IX nona
14:31
15:46
X. decima
15:46
17:02
XI. undecima
17:02
18:17
XII duodecima
18:17
19:33

Ejercicio:
 Kalendis Jenuarius
 Duo Februarius
 Tres Martius
 Quattuor Aprilis
 Quinque Maius
 Sex Junius
 Septem Quintilis

URBANISMO ROMANO


Urbanismo Romano:


El Griego:

  • Las columnas descansan en gradas que rodean todo el templo.
  • Al templo se puede acceder desde todos los lados
  • Las columnas rodean al templo y están separadas de los muros.
  • Las columnas son de orden dórico. Son cortas y pesadas.
  • El entablamento está decorado con triglifos y metopas


El romano:

  • El templo se eleva sobre un podio o plataforma
  • Al templo sólo se accede por una escalinata en el frente
  • Las columnas en los lados forman parte del muro, están incrustadas en él.
  • Las columnas son de orden jónico. Son altas y esbeltas.
  • El entablamento no tiene decoración. El friso es liso