martes, 27 de enero de 2015

L'educació


L'educació


Tradicionalment, l'educació dels infants romans es duia a terme en el si de la família. Durant els primers anys a càrrec de la mare, i després, en el cas dels nens a càrrec del pare.
En l'escola es reunien els alumnes de diverses famílies per tal d'aprendre d'un mestre professional, comença a generalitzar-se a Roma a finals de l'època de la República.

2.1 Primera etapa: ludus litterarius


La primera etapa, que abastava fins als 11 o 12 anys, era càrrec del litterator o magister ludi.Eren escoles que tenien menys prestigi. Els professors mal considerats i mal pagats.

2.2 Segona etapa: l'escola de gramàtica


Aquests estudis estaven reservats, gairebé exclusivament, als fills de famílies amb recursos, i abastaven de dels 12 anys fins als 16. Tot i que molts deixaven l'escola al final d'aquest nivell per iniciar-se en el món dels negocis o de les professions liberals.

2.3 Tercera etapa: l'escola de retòrica 


Els que es volien preparar per a la vida pública o per exercir l'advocacia comptaven la seva formació a les escoles de retòrica. Els que s'hi estudiava i practicava essencialment era l'art de parlar en públic, l'art de convèncer, és a dir, l'oratòria.